Hartcoherentie

Hartcoherentie herstelt de balans in het autonome zenuwstelsel. Tijdens de fase van coherentie is er vaak sprake van een rustige, heldere, observerende waarneming. Je bereikt dit met je ademhaling.

Wat is hartcoherentie?

Het hart klopt niet helemaal regelmatig: er zitten verschillen in de afstanden tussen de hartslagen. Een gezond hart klopt heel gevarieerd en is goed in staat zich aan te passen aan verschillende omstandigheden. Het verschil in deze hartfrequentie heet de hartritmevariatie (HRV) en zegt iets over de mate van gezondheid. Met een sensor wordt de hartslag geregistreerd en het hartritmepatroon zichtbaar gemaakt.

Bij stress vertoont het hartritme een grillig patroon, het hart reageert op een chaotische manier op interne en externe factoren. Tijdens balans is er een mooi golvend patroon. Dit laatste wordt hartcoherentie genoemd en is een mate voor interne balans tussen lichaam en geest.

Met hartcoherentietraining kun je de balans in het autonome zenuwstelsel herstellen. Hoewel hartcoherentie de mate van stress vermindert, is het niet precies hetzelfde als ontspanning.

Tijdens de fase van coherentie is er vaak sprake van een rustige, heldere, observerende waarneming. Op het computerscherm of in een app wordt getoond hoe het ritme van het hart van moment tot moment verandert en wat de invloed van ademhaling, stressoren en emoties is op de variabiliteit.

Lees meer over hartcoherentie in artikelen op Happy with yoga of PsyNed.

Dagelijkse dosis

Het beste resultaat krijg je als je 3 of 4 keer per dag 5 minuten de tijd neemt voor deze ademhalingsoefening. Je ademt in 5 seconden rustig in en in 5 seconden rustig uit. Dat doe je 5 minuten lang. Meer is het niet. Er zijn ook apps die je hierin begeleiden, bijvoorbeeld HeartRate+.

Zoek een therapeut via de Biofeedback Vereniging Nederland.

Meer weten? Neem contact met ons op.